Bij Go4Art treft u niet alleen schilderijen aan maar ook aangekochte beelden van Flevolandse kunstenaars zoals Marius en Margot Meulenberg, Roland Meijer, Lena Postuma, Angèle Hoegee en Camille van Os. Met name Camille van Os is een grote inspirator geweest om bronzen beelden te gaan maken.
Aalscholver
Ware grootte. Recht gemeten 80cm breed (spanwijdte 1.32) 55 cm hoog.
1.65 hoog inclusief oude steigerpaal.
Brons
Unica
De aalscholver hoort tot de Pelikaanachtigen. Hij heeft geen vet tussen de veren en perst daarbij ook nog eens de lucht er tussenuit zodat hij wel drie meter diep kan duiken. Een enkele keer zien we ze hier in dit water in groepen jagen. De eerste groep maakt het water troebel door over de bodem te zwemmen zodat de vis zich niet op tijd kan verstoppen en de tweede groep heeft een feestmaal. Ze zijn wel zo sociaal om wat over te laten voor de eerste groep zodat die ook nog voldoende te eten hebben. Vanwege dat massale visroven zijn ze lang bedreigd geweest, maar sinds de zestiger jaren beschermd. Er zijn al weer zo’n 25 kolonies waarvan de allergrootste zich hier bij ons in de Oostvaardersplassen bevindt. Als de lelie de bloem is, mag van mij de aalscholver de vogel van Lelystad zijn…
Zwaan. Het vrouwtje.
Fascinatie voor vliegende zwanen
Hoe gracieus een zwaan vliegt zie je eigenlijk alleen in slow motion. Zo is het in werkelijkheid met het blote oog een heel geflap, maar juist die sierlijkheid heeft Florès proberen te vangen. Een vliegende zwaan op ware grootte met een vleugelspanwijdte van meer dan twee meter is niet even een beeldje maken. Er werd eerst een prototype vervaardigd van diverse materialen omkleed met stof zodat opdrachtgever een goed idee kreeg van wat hij kon verwachten. Vervolgens werd de zwaan een-op-een uitgevoerd in staal. Een nieuwe uitdaging waarbij ook nog even het lassen onder de knie gekregen moest worden. Vervolgens werd het stalen frame van vele kilo’s boetseerwas voorzien en heeft de bronsgieter Flassh in Balk er mallen van gemaakt voor een kleine oplage. Een beeld maak je nooit alleen. De bronsgieter heeft de laatste hand aan het beeld, de patineur kan het maken of breken. Het is een dankbaar project dat door vele handen en het vertrouwen van de opdrachtgever tot stand is gekomen.
Voor de zwaan wordt een standaardoplage van 8 stuks gehanteerd. Deze nummering wordt vóór het gieten in de was gemarkeerd. Daarnaast is het aan kunstenaar de vrijheid om eventueel EA I-IV te laten gieten (Épreuve d’Artiste).
Een nieuwe opdrachtgever kan samen met de kunstenaar bij de bronsgieter de stand van de zwaan naar eigen keuze te laten vastzetten op de sokkel. Op de foto is de zwaan op een bronzen meerpaalkap gelast, maar er zijn andere mogelijkheden denkbaar. Het beeld kan zo een heel eigen uitstraling krijgen. De plaatsing is exclusief omdat die situatie afhankelijk is.
Nu zijn zwanen in de regel koppeltjes voor het leven, dus wat is leuker om voor deze gracieuze dame een stoere bink te maken die op haar lokroep met borst vooruit zich vanaf de grond of vanuit het water worstelt om zich bij haar te voegen. Ook dit is weer een heel project en zal vermoedelijk ook een jaar in beslag nemen.
Zwaan. Het mannetje.
Waterplateau 52.5 x 50
De professor.
Dat maakt dit telkens een uniek beeld. Er wordt evengoed een nummering gehanteerd.
Met waterornament, bedoeld als landmark in een tuin.
Meisje van 6 jaar.
Het meisje van 6 staat met wegdraaiend rokje bij de professor omdat ze nog eventjes veel liever gaat spelen..